Kategoriler: Dağcılık

UNESCO İçin Kızılırmak Deltası Fotoğraf Çekimi

UNESCO kelimesi, İngilizce “United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization” kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulmuş ve dilimizde “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu” biçiminde karşılanmıştır. UNESCO misyonunu -insanlığın zihninde barışı; eğitim, doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, kültür ve bilgi ve iletişim aracılığıyla inşa etmek olarak tanımlamaktadır. UNESCO doğal miras geçici listesinde yer alan Kızılırmak Deltası ya da diğer adıyla Bafra Ovası, Sivas – Erzincan arasında uzanan 3015mt. yüksekliğe ulaşan zirveleriyle Kızıldağ Dağlarından gelen sularının oluşturduğu Kızılırmağın Karadeniz’e döküldüğü yerde oluşmuş bir delta ovasıdır. Yaklaşık 56.000 hektarlık bu cennet bölgede UNESCO Türkiye Elçiliğinin talepleriyle Emin Yoğurtcuoğlu, Yavuz Gültekin ve Özden Sağlam  ile beraber bir süre boyunca hem havadan hem de karadan çekimler gerçekleştirdik. Tek amacımız bu bölgeyi el birliğiyle hakettiği konumlara yükseltmek ve UNESCO geçici doğal miras listesinde yer alan Kızılırmak Deltasını kalıcı miras listesine alınabilmesini sağlamak. Yüzlerce kuş türünün barındığı bu delta maalesef yokolma tehdidiyle karşı karşıyayken Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile kaçak inşa edilen 300’ün üzerinde ev yıkılarak eski doğal haline döndürüldü. Hatta şuan eskisinden daha iyi bir doğal hale döndüğünü bile söyleyebilirim. Yaklaşık 1 haftalık çekimler boyunca Samsun Büyükşehir Belediyesince tahsis edilen araçla deltayı karış karış gezip fotoğraf ve video çekimleri gerçekleştirdik. Delta gerçekten çok büyük bir alan ve bu alanın sadece yerde fotoğraflanmasının yeterli olmayacağını düşünerek gökyüzünden de fotoğraflamak istedik. Bu konuda Samsun Hava Grup Komutanlığı Sahil Güvenlik birimi ile irtibat kurarak deltanın yukarıdan panoramik çekimlerini gerçekleştirdik. Delta için binlerce görsel ve video topladık. Çekimlerimiz esnasında gelen bir haber üzerinde deltanın farklı bir bölgesinde tanımlanamayan bir kuş türü görüldüğü haberi geldi. Bölgeye gittiğimizde gerçekten de kuşun bu bölgeye ait olmadığı tespit edildi. Yapılan araştırmada kuşun cinsinin gri başlı kız kuşu olduğunu öğrendik. İşin daha da ilginç olan kısmı ise bu kuşun belediye tarafından yıkılan kaçak binaların molozlarının üzerinde konaklıyor olması oldu. Tayland – Japonya gibi bölgelerde yayılan bu kuşun buraya nasıl geldiği, göç güzergahı konusunda bilgimiz yok ancak Kızılırmak Deltası adına doğru işler yapıldığının en önemli göstergelerinden biri olduğunu düşünüyorum. Şimdi de bu deltamız #UNESCO doğal miras listesinin kalıcı adayı! El birliği ile bu bölgeyi kalıcı miras listesine sokabilmek için çalışmamız gerekiyor.

Erdi YILMAZ

Blog Yazısı
Yazı Başlığı
UNESCO İçin Kızılırmak Deltası Fotoğraf Çekimi
Açıklama
UNESCO doğal miras geçici listesinde yer alan Kızılırmak Deltası ya da diğer adıyla Bafra Ovası, Sivas - Erzincan arasında uzanan 3015mt. yüksekliğe ulaşan zirveleriyle Kızıldağ Dağlarından gelen sularının oluşturduğu Kızılırmağın denize döküldüğü yerde yer almaktadır. Kızılırmak Deltase ve Kuş Cennetinin UNESCO doğa kalıcı miras listesine girebilmesi amacıyla fotoğraflama çalışmaları gerçekleştirdik.
Yazar
Yayınlayan
Erdi Yılmaz
Yayın Logosu
erdiyilmaz

Academic, mountaineer, traveler Akademisyen, dağcı, gezgin

Yorumları göster

Paylaş
Yayınlayan
erdiyilmaz

Son konular

Erdi Yılmaz Kişisel Fotoğraf Sergisi

Erdi YILMAZ'ın Tarihin Doğayla Buluştuğu: UŞAK temalı kişisel fotoğraf sergisi, 6 - 17 Mayıs 2024…

2 hafta önce

Outin Portatif Espresso Kahve Makinesi (Ürün İnceleme)

Outin Portable Electric Espresso Coffee Maker, Outin portatif şarjlı kahve makinesi 7500mah bataryası sayesinde tek…

1 yıl önce

Dersler

Öğr. Gör. Dr. Erdi Okan Yılmaz tarafından verilen dersler ve ders içerikleri için bu bölümü…

2 yıl önce

Camping & Mountains NFTs

Dağcılık, kamp ve gece manzaralarından oluşan NFT koleksiyonuma ulaşmak için https://opensea.io/collection/camping-mountains adresini ziyaret edebilirsiniz.

2 yıl önce

Foto-Kamp Etkinlikleri

Yüksek irtifa sıradışı fotoğraf çekimleri, gece fotoğrafçılığı eğitimleri, dağcılık ve kamp etkinliklerine katılım ve bilgi…

3 yıl önce

Kış Kampı Nasıl Yapılır?

Sıcak günlerin sona ermesiyle birlikte soğuk günlerin gelişi, benim gibi çoğu kişide mutluluk etkisi yarattığını…

4 yıl önce