UNESCO kelimesi, İngilizce “United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization” kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulmuş ve dilimizde “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu” biçiminde karşılanmıştır.
UNESCO misyonunu -insanlığın zihninde barışı; eğitim, doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, kültür ve bilgi ve iletişim aracılığıyla inşa etmek olarak tanımlamaktadır.
UNESCO doğal miras geçici listesinde yer alan Kızılırmak Deltası ya da diğer adıyla Bafra Ovası, Sivas – Erzincan arasında uzanan 3015mt. yüksekliğe ulaşan zirveleriyle Kızıldağ Dağlarından gelen sularının oluşturduğu Kızılırmağın Karadeniz’e döküldüğü yerde oluşmuş bir delta ovasıdır. Yaklaşık 56.000 hektarlık bu cennet bölgede UNESCO Türkiye Elçiliğinin talepleriyle Emin Yoğurtcuoğlu, Yavuz Gültekin ve Özden Sağlam ile beraber bir süre boyunca hem havadan hem de karadan çekimler gerçekleştirdik. Tek amacımız bu bölgeyi el birliğiyle hakettiği konumlara yükseltmek ve UNESCO geçici doğal miras listesinde yer alan Kızılırmak Deltasını kalıcı miras listesine alınabilmesini sağlamak. Yüzlerce kuş türünün barındığı bu delta maalesef yokolma tehdidiyle karşı karşıyayken Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile kaçak inşa edilen 300’ün üzerinde ev yıkılarak eski doğal haline döndürüldü. Hatta şuan eskisinden daha iyi bir doğal hale döndüğünü bile söyleyebilirim.
Yaklaşık 1 haftalık çekimler boyunca Samsun Büyükşehir Belediyesince tahsis edilen araçla deltayı karış karış gezip fotoğraf ve video çekimleri gerçekleştirdik. Delta gerçekten çok büyük bir alan ve bu alanın sadece yerde fotoğraflanmasının yeterli olmayacağını düşünerek gökyüzünden de fotoğraflamak istedik. Bu konuda Samsun Hava Grup Komutanlığı Sahil Güvenlik birimi ile irtibat kurarak deltanın yukarıdan panoramik çekimlerini gerçekleştirdik. Delta için binlerce görsel ve video topladık.
Çekimlerimiz esnasında gelen bir haber üzerinde deltanın farklı bir bölgesinde tanımlanamayan bir kuş türü görüldüğü haberi geldi. Bölgeye gittiğimizde gerçekten de kuşun bu bölgeye ait olmadığı tespit edildi. Yapılan araştırmada kuşun cinsinin gri başlı kız kuşu olduğunu öğrendik. İşin daha da ilginç olan kısmı ise bu kuşun belediye tarafından yıkılan kaçak binaların molozlarının üzerinde konaklıyor olması oldu. Tayland – Japonya gibi bölgelerde yayılan bu kuşun buraya nasıl geldiği, göç güzergahı konusunda bilgimiz yok ancak Kızılırmak Deltası adına doğru işler yapıldığının en önemli göstergelerinden biri olduğunu düşünüyorum.
Şimdi de bu deltamız #UNESCO doğal miras listesinin kalıcı adayı! El birliği ile bu bölgeyi kalıcı miras listesine sokabilmek için çalışmamız gerekiyor.
Erdi YILMAZ
Blog Yazısı
Yazı Başlığı
UNESCO İçin Kızılırmak Deltası Fotoğraf Çekimi
Açıklama
UNESCO doğal miras geçici listesinde yer alan Kızılırmak Deltası ya da diğer adıyla Bafra Ovası, Sivas - Erzincan arasında uzanan 3015mt. yüksekliğe ulaşan zirveleriyle Kızıldağ Dağlarından gelen sularının oluşturduğu Kızılırmağın denize döküldüğü yerde yer almaktadır. Kızılırmak Deltase ve Kuş Cennetinin UNESCO doğa kalıcı miras listesine girebilmesi amacıyla fotoğraflama çalışmaları gerçekleştirdik.
Yazar
Erdi Yılmaz
Yayınlayan
Erdi Yılmaz
Yayın Logosu
amisos, bafra, bafra ovası, bird, birddetective, birdpx, çarşamba, delta, gri başlı kız kuşu, gri kafalı kız kuşu, helikopter, helikopter çekimi, kızılırmak, kızılırmak deltası, kızılırmak deltası kuş cenneti, kızılırmak kuş cenneti, kızılırmak ovası, kuş gözlemciliği, kuş gözleme, kuş gözlemi, kuş izleme, kuş takibi, kuzey doğa, kuzey doğa derneği, national geographic, national geographic türkiye, ova, red headed ludwig, samsın kızılırmak, samsun, samsun bafra, samsun belediyesi, samsun büyükşehir, samsun büyükşehir belediyesi, unesco, unesco fotoğraf çekimi, yayla, yusuf ziya yılmaz
Erdi müthiş olmuş, kalemine ve eline gözüne sağlık.