En soğuk kış günleri geldiği zaman yapılabilecek en güzel dağcılık etkinlikleri arasında şüphesiz buz tırmanışı ilk sıralarda gelir. Ülkemizde buz tırmanışları için harika rotalar bulunmaktadır. Özellikle Ocak – Şubat ayı gibi kışın en sert olduğu günlerde, Erzurum, Uzundere ilçesi, Van gibi soğuk iklime sahip bölgelerdeki şelaleler donmakta ve tırmanış için uygun hale gelmektedir. Buz tırmanışı kendi içerisinde tehlike ve zorlukları bulunsa da uygun ekipman ve teknik bilgi ile sorunsuz ve güvenli bir spor faaliyetidir.
Akan bir şelalenin donması için hava sıcaklığının en az 1 hafta boyunca sürekli -10, -15 derece ve altında olması gerekiyor. Tabi ki bu şelalenin debisi, akan su miktarı, yüksekliği vb. bir çok dış etkene bağlı olsa da, ülkemizdeki şelale tırmanışları için hava durumu en büyük etken. Donmuş şelaleler dışında yüksek dağlarımızın özellikle güneş almayan, vadi tırmanış bölümlerinde buzul tırmanış rotaları yer almaktadır. Bu rotalara alpin buz (alpin ice) tırmanış rotası da denmektedir. Donmuş şelalelerden oluşan rotalara ise, sulu buz (water ice) rotaları denilmektedir. Tırmanış rotasının zorluk derecesi ise, buzun tipi, dikliği, açısı gibi mevsimsel özelliklere bağlı olarak değişir. Hem buz hem de kaya tırmanışını içeren rotalara ise mix rotalar denir.
Buz tırmanışında kullanılan temel ekipmanlar teknik buz kazmaları ve buz kramponudur. Normal yürüyüş kazmalarından ayrı olarak teknik buz kazmaları özelleştirilmiş ekipmanlardır. Bu ekipmanların buz içerisinde en az 1 cm kadar girişleri tırmanış için yeterli dayanımı sağlar. Buz vidaları, ipler, perlonlar, emniyet kemeri, iniş setleri, express setleri, kask vb. teknik güvenlik ekipmanlarıdır.
Erzurum’un Uzundere ilçe sınırları içerisinde onlarca donmuş şelale bulunmaktadır. Soğuk kış günlerinde bu şelalelerin bir çoğu donmakta ve tırmanış için uygun hale gelmektedir. Özellikle Cevizli Köyü bölgesindeki şelaleler kuzey yöne baktıkları için genellikler iyi kalitede rotalar sunmaktadırlar.
Gece buz tırmanışı ise, Türkiye’de hemen hemen pek gerçekleştirilmeyen bir dağcılık aktivitesi durumunda. Buzun en sert olduğu zamanlarda gerçekleştirilen bu tırmanışlar ise insana görsel bir şölen sunuyor. Fotoğraflarda teknik tırmanış konusunda destek olan arkadaşlar ise Burak ve Murat (@gezerbros)
Buz tırmanışı doğası gereği bir çok riski barındırmaktadır. Buz kalitesinin iyi olmaması, erimesi, kolay kırılgan olması, hava sıcaklığının artışı, rüzgar vb. faktörler buz kalitesini etkilemektedir. Bu durum da olası tırmanış anlarında riskleri beraberinde getirmektedir. O nedenle yeterli eğitim ve teknik güvenlik donanımına sahip olunmadan yapılması tavsiye edilmez.
Erzurum’un en güzel buz tırmanış rotalarını Ranger ile keşfetmemizi sağlayan Ford Türkiye ailesi ile beraber #fordileyolda olmaya devam edeceğiz.
Keyifli tırmanışlar dilerim!
Erdi YILMAZ
Blog Yazısı
Yazı Başlığı
Buz Tırmanışı
Açıklama
En soğuk kış günleri geldiği zaman yapılabilecek en güzel dağcılık etkinlikleri arasında şüphesiz buz tırmanışı ilk sıralarda gelir. Ülkemizde buz tırmanışları için harika rotalar bulunmaktadır. Özellikle Ocak - Şubat ayı gibi kışın en sert olduğu dönemlerde şelalelerin donmasıyla tırmanış imkanı ortaya çıkmaktadır.
Yazar
Erdi Yılmaz
Yayınlayan
Erdi Yılmaz
Yayın Logosu
alpin, alpin ice, buz eğitimi, buz emniyeti, buz kampı, buz kazması, buz kramponu, buz tırmanış eğitimi, buz tırmanışı, buz tırmanması, buz vidası, buzda emniyet, buzkazması, buzul kampı, buzul tırmanışı, climb, dağcılık, donmuş şelale, donmuş şelale tırmanışı, emniyet, emrah özbay, emrah özbay buz tırmanışı, erzurum, erzurum uzundere, ford, ford ile yolda, ford turkey, ford türkiye, fordileyolda, ice, ice climb, ice climbing, ice crampon, iceclimbing, kamp, kış tırmanışı, krampon, miks, miks tırmanış, mix, mix tırmanış, perlon, petzl, şelale tırmanışı, teknik kazma, türkiye dağcılık federasyonu, uzundere