Erdi Yılmaz

THE EXPERIENCED ACADEMICMOUNTAINEERPHOTOGRAPHER

Kış Kampı Nasıl Yapılır?

 

“-Soğuk hava, kar, buz, kızak, kalın kıyafet, üşüme, düşük sıcaklık,  kardanadam, beyazlık,” gibi kelimeler kulağınıza hoş geliyorsa, siz de kışı seven insanlardansınız diyebiliriz.

Sıcak günlerin sona ermesiyle birlikte soğuk günlerin gelişi, benim gibi çoğu kişide mutluluk etkisi yarattığını söyleyebilirim. 15 °C’nin altındaki sıcaklıklar genelikle  hafiften üşütmeye başlayan sıcaklıklardır. 10 °C’nin altı sıcaklıklar ise artık kış soğuklarının hissedilmeye başlandığı hava sıcaklık dereceleridir. Sıfır derecenin altı ise tamamen ağır kış şartlarının başladığının bir göstergesidir. Soğuk kış günlerini eve kapanarak geçirmek ise yapılan en büyük hatalardan biri olacaktır. Bu güzel ve önemli günleri doğada geçirmenin keyif ve mutluluğu ise başkadır. Peki bu mutluluğu yakalamayı nasıl başaracağız? Kış kampı yapmak için nelere dikkat etmek gerekir? Ne gibi ekipmanlar tercih edilmeli ve nereye gidilmelidir? Bu ve bunun gibi soruları kamptan önce, kamp esnasında ve kamptan sonra sonrası olmak üzere üç bölümde yanıtlamaya çalışacağım.

Ilgaz Dağı | Kastamonu

1. Kamptan Önce

Kar üzerinde yapmayı düşündüğünüz kış kampı için her şeyden önce buna psikolojik olarak hazırlanmak gerekiyor. Bu garip gelebilir ama zihinsel açıdan kendinizi hazır hissetmeniz zorlayıcı şartlara rağmen kampınızın çok rahat ve sorunsuz geçmesini sağlayacaktır. Çünkü çoğu insandaki en büyük korku: üşürüm korkusudur. Üşürsem ne yapacağım? Ya bir yerlerim donarsa, ya donarak ölürsem gibi bir çok kaygı durumu söz konusu olabilmektedir. Biraz kaygı duymak tabi ki başarınızı arttıracaktır ancak aşırı korku ve endişe faaliyetinizden keyif almanızı mutlaka engelleyecektir. Kar üzerinde eksi derecelerde yapılacak bir kış kampı için endişe duymak gerekir mi? Tabi ki gerekir, ancak bunun kişisel hedeflerinize bir engel oluşturmaması önemlidir. Unutmayın: dağcılık, tırmanış ve kış kampı bir rekor sporu değildir!

1.1. Kış Rotası İçin Yer Seçimi ve Hava Durumunu İzleme

Kış kampı yapmaya zihinsel olarak hazır olduktan sonra kış kampını nerede, hangi irtifada (hangi yükseklikte), nasıl bir yerde yapacağınız önemli diğer bir konudur. Bu noktada doğru kamp lokasyonunu seçebilmek çok önemlidir. Kış kampı için gideceğiniz rotayı belirlerken gözönünde bulundurmanız gereken ilk husus, gitmek istediğiniz yerdeki hava durumudur. Hava durumu da, bölgenin irtifası, denize olan uzaklığı, coğrafi durumu gibi faktörlere bağlıdır. Örneğin Türkiye içi 2000mt. irtifada bir kış kampı yapmayı düşünüyorsanız, deniz kenarında güney bölgelerde bir yer seçerseniz gayet makul şartlarda bir kış kampı yapabilirsiniz. Ancak denizden uzakta ve kuzeye yakın bölgelerde 2000mt. rakımdaki şartlar güneydeki bölgelere göre daha ağır, daha soğuk ve daha karlı olacaktır.

Gitmeyi düşündüğünüz bölge için uzun vadeli hava durumu tahminlerini incelemeniz hayati öneme sahiptir. www.mountain-forecast.com türü sitelerden 2 haftalık tahminlere ulaşabilirsiniz. Peki hava durumunu incelerken ne gibi faktörleri gözönünde bulundurmalısınız? Sadece hava sıcaklığını görmeniz bir işe yarar mı? Tabi ki sadece tahmini sıcaklık değerini bilmeniz bir işe yaramayacaktır! Huzurlu bir kamp için rüzgarsız ve fotoğraf da çekecekseniz nem oranının düşük olduğu günleri seçmeniz faydanıza olabilir. Dağlar için sunulan hava raporları genellikle dağlık bölgeler için alçak irtifa, orta irtifa ve dağın zirve noktası için ayrı ayrı tahminler içermektedir. Kamp kurmayı düşündüğünüz irtifaya göre tahminleri inceleyebilirsiniz. Rüzgarın 30km/s hızı geçmediği günler ideal günler olabilir. 45km/s biraz fırtınalı olacaktır, 60km tam fırtına ve 60km/s üstü dağda kasırga gücüne yakındır. Eğer gitmeyi düşündüğünüz yerde bir de kayak tesisi varsa, bu tür bir fırtınada tesisler büyük ihtimalle kapalı olacaktır. Havanın güneşli, kapalı ya da yağışlı olması yine diğer ihtimaller arasında. Hava parçalı bulutlu gösteriyorsa, yağış ve güneşe hazırlıklı olmakta fayda var. Havanın güneşli olması iyi değil midir? Çok iyidir ama kardan yansıyan güneşle beraber iki kat güneş yanığı olabileceğinizi unutmayıp tedbirinizi alın. Ilıman günler kamp için ideal günler gibi düşünülse de, kar kampı için özellikle dağlık bölgelerde havanın ısınmasının çığ riskini de beraberinde getireceğini unutmayınız. Bu tür risklere karşı yürüyüş rotası ve çadır yeri seçiminizde dikkatli olmanızda fayda vardır. Çadır yeri seçimi konusunda şu konuyu da incelemenizi öneririm.

1.2. Ekipman Seçimi ve Hazırlığı

Karlı bir kış kampına götüreceğiniz ekipman yaz kamplarına göre mutlaka farklılık gösterecektir. Özellikle giyim konusunda ısı izolasyonu yüksek ve hafif ekipmanlar tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Kötü, kalitesiz ekipman kullanımı zorlu kış şartlarında sizi zorda bırakabilir. Yaz kampında kalitesiz sıradan bir elyaf uyku tulumu ile hatta tulum kullanmadan polar bir battaniyeyle bile geceyi geçirebilirsiniz, ancak -20 °C ‘de 2500mt irtifada bu şekilde geceyi geçirmeniz çok zor hatta ölümcül olabilir.

Bursa | Uludağ

1.2.1. Çadır, Uyku Tulumu ve Mat Seçimi

Kış kampı için çadır seçimi en önemli konuların başında gelmektedir. Kış kampı için fırtına, tipi ve yoğun kar yağışı ihtimalini de gözönünde bulundurarak ekipman seçiminde bulunmak mantıklıdır. Bunun için en az 4 mevsim ve tercihen 5 mevsim bir ekspedisyon çadırı olması yararınıza olacaktır. Seçeceğiniz çadırın çift tenteli olması ısı izolasyonu bakımından fayda sağlayacaktır. Pollerinin alüminyum olması sağlamlık ve direncini arttıracaktır. Tabi ki bir diğer husus da seçeceğiniz çadırın hafif ve kolay kurumlu olmasıdır. Dağcılık faaliyetlerinin tümünde gideceğiniz rotanın uzun ve zorlu olacağını gözönünde bulundurarak hafif ekipman seçimi daha az yük taşımanızı ve daha az yorulmanızı sağlayacaktır. Taban doğrudan kar üzerine oturacaksa en az 5000mm basınç su geçirmezliği olması tercih sebebidir. Çadır seçimi konusunda detaylı teknik bilgi için şu yazımı okuyabilirsiniz.

Toroslar | Antalya

Uyku tulumu diğer önemli kış ekipmanlarından biridir. Şüphesiz kaliteli bir uyku, dağcılık faaliyetinizi fiziksel olarak dinç ve diri bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlayacaktır. Bir gece uykusuz kalmanız, ertesi gün aşırı yorgunlukla birleşince kamp faaliyetinizin verimini düşürecek ve belki bir daha kış kampına gitmek istememenize neden olacaktır. Kış ve yüksek irtifa kamplarında genellikle mumya tipi uyku tulumları tercih edilmektedir. Tulumun elyaf ya da down (kaz tüyü) dolgulu olması sizin maddi gücünüze kalmış bir durumdur. Down uyku tulumları hafiflik ve sağladıkları yüksek izolasyon oranı ile tercih sebebidir, ancak maddi olarak gücünüz yetmiyorsa elyaf tulumlar da gayet işinizi görecektir. Tulumların için konfor ve extreme olmak üzere dereceleri vardır. Konfor kadın ♀ ve erkek ♂ için konfor olmak üzere iki farklı derecedir. Erkekler gerek metabolizma gerekse hemoglobin oranlarının kadınlara göre “genellikle” yüksek olmasından dolayı daha az üşümektedirler. Bundan dolayı da tulumlar üzerinde kadın ve erkek dereceleri farklıdır. Örneğin kadınlar için -10 °C derecelik konfor derecesine sahip bir tulum erkekler için konfor derecesi -18 °C derece civarı olacaktır. Hava durumunun -5 °C olarak göründüğü ve 25km/s altında rüzgarın göründüğü bir kış kampı için -10 °C ve daha düşük sıcaklık derecesine sahip uyku tulumu işinizi görecektir. Ancak unutulmaması gereken, merdivenaltı üretim olarak tabir ettiğimiz kalitesiz uyku tulumları gerçek derecelerini yansıtmayabilir. Yani extreme -35’lik yazan bir tulumla ben -30’da rahatça uyurum gibi düşünmeyin. Diğer kaliteli tulumlarla da sıcacık uyurum gibi bir düşünceniz olmasın, mutlaka vücudunuz hareketsiz kalınca en kaliteli tulumun içinde de olsanız mutlaka bir miktar üşüyebilirsiniz. Tulumların göğüs ve baş olmak üzere iki büzgüsü vardır. Önemli olan tulumun içinde vücudunuzun ürettiği sıcak havayı dışarı kaçırmamanızdır. Bunun için mutlaka büzgülerinizi tam kapatın. Aksi halde -50’lik kaz tüyü uyku tulumunun içinde de olsanız, mutlaka üşürsünüz. Uyku tulumları ile ilgili detaylı bilgi için şu konuyu okumanızı öneririm.

Aladağlar | Niğde

Mat seçimi uyku tulumundan tam olarak konfor alabilmenizi ve rahat bir gece geçirmenizi sağlayacak diğer önemli bir ekipmandır. Piyasa 10TL’den 3000TL’ye kadar yüzlerce marka ve model mat bulunmaktadır. Temel olarak köpük (dolgu) ve şişme mat olarak iki çeşit mat vardır. Köpük matlar genellikle ucuzdur, kullanımı kolay ve pratiktir. Şişme matlar ise kendiliğinden şişen ve şişirilebilen matlar olarak iki türü vardır. Şişme matların kullanımı zahmetli, delinme ve patlama riski yüksektir. Ancak paketlenmiş hali çok az yer kaplar. Kış kampı için izolasyon değeri yüksek matlar tercih edilmelidir. Matlarda izolasyon değeri (r-değeri) ne olduğu ve önemi için şu makalemi okuyabilirsiniz. Kar üzerinde yapacağınız kış kampları için yüksek izolasyon değerine sahip matları tercih edebilirsiniz. Kalitesiz ama pahalı bir şişme mat ile ucuz sünger mat kıyaslandığında, ucuz sünger mat kar üzerinde daha iyi performans gösterecektir. Sünger dolgu matları üst üste koyarak kardan gelecek soğuğu biraz daha kesebilirsiniz. Aynı şekilde şişme matın altına sünger dolgu mat sererek izolasyonunuzu iyileştirebilirsiniz. Eğer ikinci bir mat taşıma şansınız yok ise, uyku tulumu ile mat arasına ceket, pantolon vb. koyarak yalıtımınızı arttırabilirsiniz.

Kış kampı için diğer ekipmanlar çanta, ocak, pişirme seti ve aydınlatma ekipmanıdır. Bunun dışında giyilecek kıyafetler, bot, tozluk ve baton diğer gerekli kişisel malzemelerdir. Bu ekipmanlarla ilgili detaylı bilgiye şu konudan ulaşabilirsiniz.

2. Kamp Sırasında

Kampa gideceğiniz yeri belirlediniz, yürüyüş rotanızı çizdiniz, hava durumunu kontrol ettiniz, uygun günü seçip kamp malzemelerini çantanıza doldurup yola koyulduğunuz. Evinizden, yurdunuzdan ayrıldığınız anda kamp etkinliğiniz başlamış demektir.

Dağ yürüyüş rotasına girmeden önce, botlarınızın bağlarını kontrol edip, tozluklarınızı paçalarınıza takmanız faydanıza olacaktır. Tozluklar derin kar yürüyüşlerinde paçalarınızdan ve ayak bileklerinizden içeri kar girmesini engeller. Böylece botlarınız ıslanmaz, diz altlarınız temiz kalır. Rotaya göre hedik de kullanabilirsiniz, böylece yürüyüşünüz daha rahat olabilir. Kar yürüyüşünde yapılan en büyük hatalardan biri ağır sırt çantasının yanlış şekilde taşınmasıdır. Sırt çantası hiçbir zaman sırtta ve omuzlarda taşınmaz. Sırt çantasında tüm ağırlık çantanın bel kolonu sayesinde leğen kemiklerinizin üzerinde taşınır. Böylece omuzlarınıza yük binmez, yük doğrudan ayaklarınızdan yere iletilmiş olur. Çoğu kampçı ve dağcı maalesef kap yükünü sadece omuzlarında taşımaya çalışmakta, daha 200mt yol yürümeden kendilerini bitirmektedirler. Unutmayın, kamp çantası hiçbir zaman omuzlarda taşınmaz, kalça üzerinde bel kolonu iyice sıkılarak doğrudan bacaklara iletilerek taşınır. Normal kamp yürüyüşlerine göre daha fazla efor sarfedeceğiniz için daha fazla terlemeniz normaldir. Ancak kış dağcılığında terlemek büyük sorun teşkil eder. Terin vücudun üzerinde kuruması, iç kıfayetlerinizin ıslanması ve kurumaması büyük problemdir. Bunun için eforlu yürüyüş anında terlemeyecek kadar mümkün olduğunca ince giyinmenizde fayda vardır.

Kamp yerinize ulaştığınızda, çadır kuracağınız yeri iyi belirlemeniz önemlidir. Çığ, su baskını, yıldırım, ağaç devrilmesi, aşırı rüzgar, tipi, kayma gibi doğa olaylarına karşı korunaklı bir yer seçmek gereklidir. Bunun için de doğayı iyi okumak gerekir. Eğer zirve tırmanışı da yapacaksanız, tırmanış rotası üzerinde uygun bir düzlük belirleyebilirsiniz. Düz zemin çadır için önemlidir. Düz olmayan zeminlerde özellikle kar ve buz üzerinde sıkıntı yaşanabilir. Örneğin geçmiş yıllarda 3 kadın dağcı Erciyes Dağı kamp alanına çadır kurarlar, ancak çadırı o kadar eğimli bir yere kurarlar ki, gece yattıklarında çadır içindeki kişilerle beraber aşağı uçuruma doğru kaymaya başlar. Panikleyen dağcılar jandarmaya haber verirler ve jandarma da ekibi olay yerinden kurtarır. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için tedbirli olmakta fayda vardır. Çadır yeri seçimi konusunda şu yazıyı okuyabilirsiniz.

Erciyes Dağı | Kamp Yeri

Kar Üzerine Çadır Kurma

Uygun noktayı belirleyip çadırınızı kurmaya başlamadan önce, kar küreğiyle çadır alanı açılır. Kar sert ise blok şeklinde karları çıkartıp, blokları çadırın etrafına kar duvarı örülmelidir. Kar duvarının yüksekliği, genişliği ve dayanımı o gece beklediğiniz fırtınanın şiddetiyle doğru orantılıdır. Yani eğer çok şiddetli fırtına bekliyorsanız yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi çadırı mümkün olduğunca dibe gömmek ve etrafının kar duvarını kalın ve yüksek örmek mantıklıdır. Kar duvarı örerken rüzgarın geleceği yöndeki duvar daha yüksek ve sağlam tutulmaya çalışılır. Eğer fırtına beklenmiyorsa, zemini kürekle hafif düzleyip, doğrudan çadırınızı kar üzerine kurabilirsiniz. Çadırınızı kurduktan sonra iç tente ile dış tentenin birbirine temas etmemesini sağlayın. Temas etmesi halinde birbirine değen bölgelerde ıslanma ve nemlenme olacaktır. Çadırın izolasyonu, iç tente ile dış tente arasındaki hava boşluğu sayesinde yaratılır. Bu nedenle bu iki tentenin birbirlerine değmeden arada izolasyon katmanının yaratılması önem arz etmektedir.

Çadırınızın tabanının su geçirmemesi yine önemli bir konudur. Eğer ki dikiş yerlerinden su alıyor ise, kar üzerinde, yattığınız yerdeki karlar bir miktar eriyecek, çadırınızın içine su girmesine neden olacaktır. Bundan dolayı çadırınızın su geçirmediğinden, tabanında delik olmadığından, dikişlerinin açılmadığından, dikişlerin üzerindeki bantların sağlam olduğundan emin olunuz. Bu bantlar dikişlerden su almasını önleyen özel bantlardır. Eğer bantlar eskimiş ise, outdoor marketlerde satılan çadır izolasyon bantlarından alıp dikiş yerlerine yapıştırabilir yine sprey şeklinde satılan su geçmesini önleyici likitleri kullanabilirsiniz.

Kış Kampı

Kar Üzerinde Ocak Kullanımı ve Beslenme

Kamp kurulduktan sonra kar üzerinde yemek ve yiyecek hazırlama konusu diğer önemli konulardan biridir. Çoğu kişi yanlış ocak ve yakıt tipi seçiminden dolayı kampta su hazırlama, yemek yapma konularında sıkıntı yaşayabilmektedirler. Kar kampınızı özellikle -10°C altındaki sıcaklıklarda yapacaksanız, bütan propan / lpg yerine benzinli / white gas ocaklarını tercih etmeniz daha verimli yanma elde etmenizi sağlayacaktır. Bütan kartuşlu ocaklar maalesef kış kamplarında verimli yanma gerçekleştiremezler. Yüksek irtifaya çıkıldıkça oksijen miktarı ve hava basıncı da azalacağı için maalesef yanma verimi azalır. Ancak günümüzde propan oranı yükseltilmiş bütan kartuşlar da üretilmektedir, Türkiye şartlarında temin etmek zor olsa da, kış kampları için bu ocaklar da tercih edilebilir. Kamp ocakları konusunda detaylı bilgi için şu konuyu okuyabilirsiniz. Ocağınızı çadırın dışında yakınız. Teknik olarak ocak genellikle çadırın bagaj bölümlerinde kullanılır. Özellikle benzinli ocaklar ilk yakılırken ön-ısıtma işlemi gerektireceği için mutlaka ve mutlaka çadırın dışında yakma işlemini gerçekleştirin. Ocağınız bütan da olsa benzinli de olsa çadırın içinde kullanmayınız. Bütan ocakların kapalı ortamda kullanılması ölümcül zehirlenmelere ve bilinç kayıplarına neden olabilmektedir.

Kış kamplarında içme suyu genellikle kardan elde edilir. Su bidonuyla dağda su taşımak mantıklı değildir. Çünkü gece açıkta kalırsa mutlaka su donacaktır. Eritmesi ve kullanması zahmetli bir hal alacaktır. O nedenle en sağlıklısı kar eriterek su elde etmektir. Karın temiz bölgelerden toplanması önemlidir. Bu noktada unutulmaması gereken erimiş kar suyunun insan vücuduna hiçbir faydasının olmadığı, sadece psikolojik olarak susuzluğunuzu gidereceği ve idrar olarak doğrudan atılacağıdır. Onun için kar suyunun biraz elektrolit seviyesinin (tuz ve mineral bakımından zenginleştirilmesi) gerekmektedir. Bunun için piyasada satılan hazır elektrolit tabletlerden yararlanabilir ya da suyunuzu çay, kahve, oralet, bitki çayı şeklinde tüketmeniz vücudunuz için daha sağlıklı olacaktır. Vücudunuzdaki su seviyenizin yüksek olması üşümenizi de önleyecektir. Susuz kalmış bir vücudun; hipotermi, soğuk ısırığı, frosbite türü donmalara karşı direnci çok azalır. Aynı şekilde vücutta gereksiz idrar sıvısı tutmak da, üşümenize neden olur. Çünkü vücudunuz idrar sıvısını da +36.5°C’de tutmaya çalışacağı için gereksiz üşümenize neden olacaktır. O nedenle üşengeçlik etmeyip, uyku tulumunda bile olsanız, çadırın dışında fırtına ve tipiden kıyamet kopuyor olsa da idranızı boşaltın.

Kar Üzerinde Geceyi Geçirme ve Uyku

Kar üzerinde kış kampı faaliyetinizde dinlenme aşamasına geçtiğinizde dikkat etmeniz gereken küçük hususlar vardır. Bunlara dikkat etmeniz halinde güzel ve sorunsuz bir gece sizleri bekliyor demektir. Uyku tulumunuzu yatmadan en az yarım saat öncesinden paketinden çıkartıp, tulumun kabarmasını sağlayın. Paketinden çıkarttığınız gibi tuluma girmeniz halinde tulum kabarmadığı için yeterli izolasyonu sağlayamaz ve etiket değerlerine ulaşamaz. Matınız yeterince izolasyonlu değil ise, çeket, çanta, mont vb. matınızın üzerine serip üstüne yatabilirsiniz. Yastığınız yok ise, uyku tulumu torbasının içine ıvır zıvır giyim kuşam malzemeleriyle doldurup kendinize yastık yapabilirsiniz. Unutmamanız gereken; hiçbir uyku tulumu sizi ısıtmaz! Sadece vücudunuzun ısıttığı sıcak havayı muhafaza eder. Bundan dolayı uyku tulumunun tüm fermuar ve gerdirmelerinin tamamen kapatılması veya sıkılması gerekir. -50°C’lik kaz tüyü uyku tulumu kullanır ve büzgülerini sıkmazsanız, o tulum hiçbir işe yaramayacak, kar üzerinde sürekli üşümenize neden olacaktır. Bundan dolayı mutlaka ve mutlaka büzgülerinizi tamamen sıkınız. Uyku tulumlarında genellikle iki tane büzgü vardır, bunlardan birisi göğüs üstü boyun civarını kapatır, diğeri ise kafanızı tamamen kapatır. Aşırı soğuklarda uyku tulumuna girdiğinizde, büzgüleri tamamen kapatınca, sadece ağzınız ve burnunuzun açıkta kalması gerekir. Bu kısmı da bir tülbent, ince bere, buff tarzı bir örtüyle dilerseniz kapatabilirsiniz. Kısaca durumu tekrar ele almak gerekirse, uyku tulumunda amaç içerideki sıcak havayı muhafaza etmek, dışarı kaçmasını önlemekten ibarettir. Bunun için de tüm büzgüler iyice sıkılarak kapatılmalı ve hava çıkışına izin verilmemelidir. Dilerse çok üşüyen dağcı ve kampçıları üşümeye karşı mataralarına sıcak su doldurup tulumun içine alabilirler. Bu onların sıcak şekilde sabaha kadar uyumalarını sağlayacaktır. Sabah olunca da mataralarındaki suyu doğrudan ocaklarında kullanabilirler. Uyku tulumunun içindeki boşlukları yine arta kalan kıyafetlerle doldurulabilir. Islak olan küçük şeyler uyku tulumunun içinde kurutulabilir. Örneğin çoraplarınız, eldivenleriniz ıslandıysa bunları uyku tulumunun içine atarak vücut ısınızla beraber sabaha kadar kurutabilirsiniz. Uyku tulumuna ince giyinerek girmeniz yine önemli hususlardan biridir. Eğer çok kalın kıyafetlerle tuluma girerseniz, tulumun içine vücut ısınız yayılamayacağı için daha da üşümenize neden olacaktır.

Cep sobası, gazlı ısıtıcı, özel ayak ısıtıcıları, ateşli soba, ısıtma kumları, webasto gibi bir çok türden kamp tipi ısınma cihazı piyasada mevcuttur. Ancak dağcılık ve kampçılıkta hafiflik ve doğayı koruma önemlidir. Ben kişisel olarak alpinizm tarzı kampçılığı benimsediğim için ısınma amaçlı bu tür ekipmanları kullanmayı özellikle ateş yakıp gece boyu ateşin başında is duman kokusu içinde kampı geçirmeyi tercih etmiyorum. Ateş yakmak psikolojik olarak insanı motive edici olsa da, dağcılık ve yüksek irtifa kış kampçılığı için uygun bir ısınma yöntemi değildir.

3. Kamp Sonrası

Kampınızı tamamladıktan sonra, büyük ihtimalle bazı ekipmanlarınız ıslak ya da nemli bir durumda olacaktır. Kamp yerinde kurutma imkanı da olmadığına göre ekipmanlarınızı şehire dönünce mutlaka kurumasını sağlayın. Çadırınız ıslandı ya da nemli ise, balkona asarak kurutabilirsiniz. Özellikle metal aksamlardan oluşan, buz kazması, krampon, ocak, baton gibi ekipmanları parçalara ayırarak ıslak bir yeri kalmayıncaya kadar kurumalarını sağlayınız.

Herkese keyifli kamplar dilerim.

Erdi YILMAZ

Blog Yazısı
Kış Kampı Nasıl Yapılır?
Yazı Başlığı
Kış Kampı Nasıl Yapılır?
Açıklama
Sıcak günlerin sona ermesiyle birlikte soğuk günlerin gelişi, benim gibi çoğu kişide mutluluk etkisi yarattığını söyleyebilirim. 15 °C'nin altındaki sıcaklıklar genelikle  hafiften üşütmeye başlayan sıcaklıklardır. 10 °C'nin altı sıcaklıklar ise artık kış soğuklarının hissedilmeye başlandığı hava sıcaklık dereceleridir.
Yazar
Yayınlayan
www.erdiyilmaz.com
Yayın Logosu
Bu içeriği paylaş!

guest
12 Yorum
En eski
En yeni Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Şahser guven
Şahser guven
4 yıl önce

Teşekkürler çok faydalı oldu
ayrıntılı yazmışsınız oku ve kampa git olmuş…

Bahadır Tortop
Bahadır Tortop
4 yıl önce

Eline sağlık abi (: benim sorum kışın fotoğraf makinesini dondurmadan nasıl kullanabildiğin? Yedek batarya veya soğuktan koruyan kılıf gibi bir şey var mı acaba kullandığın?0

Hüseyin alper bulut
Hüseyin alper bulut
4 yıl önce

Kış kampı nasıl yapılır başlıklı yazınızda mat seçimi diye başlayan paragrafta 10 tl’den 3000 tl’ye yüzlerce marka model ve marka uyku tulumu bulunur demişsiniz.Uyku tulumu ibaresi yanlış kullanılmış sanırsam,mattan bahsederken uyku tulumu fiyatlarına girmişsiniz. O kısım mat olmalıydı galiba?

Erdem yolcu
Erdem yolcu
4 yıl önce

Çok teşekkürler baya yararlı bir içerik Erdi abi ??

Ali Erbey
Ali Erbey
4 yıl önce

Çok değerli bilgiler toplu şekilde bu bilgilere ulaşmak zor, tecrübe ve deneyim kokuyor. Teşekkürler.

Veysel ERTUĞRUL
Veysel ERTUĞRUL
4 yıl önce

Çok değerli bilgiler emeğinize sağlık…

Nazım
Nazım
3 yıl önce

Teşekkürler Erdi baya yararlı bilgiler ??

ilkay akkaya
ilkay akkaya
2 yıl önce

Çok güzel

12
0
Yorum yapmak için tıklayınx