Kategoriler: Ürün İnceleme

Puhu Termal İçlik (Ürün İnceleme)

Doğada giyim, şehir hayatına göre farklılaşmakta, özellikle de soğuk bölgelerdeki etkinliklerde önemsenmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğada ve özellikle soğuk havalarda tek kat giyim yerine lahana tarzında kat kat giyim tercih edilir. Kat kat giyim, kıyafet değişikliklerinde kolaylık sağlar. Ani sıcaklık değişimlerinde vücudunuzun kolay şekilde adapte etmenizi sağlar. Örneğin karlı bir bölgede kamp yükünüzle yürürken, yükün ağırlığı ve gösterdiğiniz performansla alakalı olarak vücut sıcaklığınız yükselecek ve terleme olayı başlayacaktır. Eğer bu teri hızlı bir biçimde tahliye edememeniz durumunda, yürüyüşünüz sonunda üstüne giydiğiniz kıyafetleriniz ıslanabilecektir. Bu duruma karşı, kamp yükü ile yürürken kolaylıkla giyilip çıkarılabilecek ürünler tercih edilmesi önemlidir. lahana tarzı denilen kat kat giyim durumunda en iç katman olarak içlikler, üstüne ara kat ya da softshell denilen giyim ürünleri ve bu katmanın da üzerine koruyucu bir dış kat giysi giymek ideal bir giyim biçimi olabilir.

Alt Katman Olarak İçlik

Kat kat giyimde en iç katmanı oluşturan ve vücuda doğrudan temas eden içliklerin giyimi ve seçimi önemli bir konudur. Piyasada çok farklı türlerde ve materyallerden üretilmiş termal içlikler bulunmaktadır. İçliğin kalitesini belirleyen şüphesiz kullanılan kumaşın cinsidir. Pamuklu içlikler kesinlikle uzak durulması gereken içlik türüdür. Bu ürünler pamuk liflerinin çok su tutmasından dolayı oluşan teri hapsetmekte ve kolaylıkla ıslak bir hal almaktadırlar. Islanan pamuklu bir kumaşın kuruması da uzun zaman alabilmektedir. Islak bir içlikle sürekli temas halinde olmak da vücut ısısının hızla düşmesine neden olabilir. O nedenle içlik kumaşının türü doğru seçilmelidir. Yün içlikler yine sıkça kullanılan içlik türlerindendir. Yün, pamukluya göre daha az su tutmakta ve ıslak olsa bile sıcaklığı muhafaza edebilmektedir. Ancak yünlü içliklerin de en kötü tarafı kötü koku yapabilmesi ve kaşındırmasıdır.

Sentetik İçlikler

Sentetik tabanlı içlikler doğada en çok tercih edilmesi gereken içlik türlerinden biridir. Sentetik ürünler; su tutmaması, ıslanmaması, soluyabilir nitelikte olması ve teri hızla tahliye edebilme özellikleri nedeniyle özellikle kış kamp ve dağcılık faaliyetlerinde kullanılmaktadırlar. İçliklerin su tutmaması, özellikle vücudun ürettiği ter sıvısının üzerinde birikimini önler, soluyabilir olması da vücutta oluşan aşırı ısının rahat bir biçimde tahliyesini sağlar. Soluyabilir olmayan ürünler, vücudun ürettiği ter ve ısının vücuda hapsolmasına ve özellikle dinlenme anlarında vücut ısısının ani düşmesine neden olabilirler.

İçlik Hammaddesi Olarak: Poliamid

Sentetik içliklerde poliamid ve polipropilen kumaş hammaddelerinin kullanımı içliğin en önemli kalite göstergelerinden biridir.  Bir çeşit termoplastik maddesi olan poliamid, su geçirgenliği az olan, aşınmaya karşı dirençli, dağcılık ekipmanları ile kaya tırmanışlarında kullanılan emniyet kemeri perlon vb. kullanılan bir maddedir. Karbon lifli alaşım içerdiği için son derece mukavemetlidir ancak buna rağmen elinizle dokunduğunuzda son derece doğal bir his verir ve yumuşaktır. Poliamid içeren içlikler nem tutmazlar ve çok çabuk kuruyabilirler.

İçliklerde hammadde olarak kullanılan biri diğer madde de polipropilendir. Polipropilen, termoplastik izolasyon malzemesi olarak kullanılmaktadır. İplik formatında ısıya karşı dayanıklı olup, kopma direnci yüksek bir maddedir. Bu kumaşı içeren içlikler oldukça esnek olup, yırtılmadan boyunun 3-4 katı uzayabilme kabiliyetine sahip olurlar. Polipropilen maddesinin fazla olması o kumaşın ısı yalıtımının ne denli iyi olduğunun bir göstergesidir. Elastan, içliklerde kullanılan lif yapısında esnek bir maddedir. Elastan da yine içliklerin esnekliğini sağlamak ve vücuda oturmasını sağlamak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.

Puhu İçlik İnceleme ve Yorumum

Puhu içlikler %54 poliamid, %37 polipropilen ve %9 elastan içermekte. Bu hammadde oranları ile ısı yalıtımı konusunda piyasadaki en iyi içlik olduğunu söyleyebilirim. Puhu içlikleri, Ankara Karagöl civarında 1600mt – 2000mt rakımda, değişen sıcaklıklarda gündüz ve gece test ettim. Dikişsiz yapısı ve insan vücuduna uygun ergonomisi ile beğendiğimi söyleyebilirim. Elastan olduğu için vücudumun ısı kaybetmesi muhtemel hemen her yerini en iyi şekilde izole edebiliyordu. İnce streç görünümü, rahat ve hareket özgürlüğü sağlayan yapısı ile oldukça memnun etti. %100 antibakteriyel olması, nem tutmaması, ıslansa bile anında kuruması benim için artı özelliklerinden bazısı oldu.

Geceleyin, kamp yerinde, uyku tulumu içindeki performansını görmek adına, -5 derece soğukta, yarı-fırtınalı bir günde, -18 derecelik uyku tulumu içerisinde performansını test ettim. Uyku tulumu içerisinde; alt ve üst Puhu içlik dışında, boyunluk, çorap, atkı, patik vb. herhangi bir ekstra koruyucu giymedim. Bu haliyle çift tenteli bir çadır içerisinde oldukça iyi performans sağladı. Üşümeden, rahat bir biçimde sadece içlikle geceyi geçirebildim. Tabi ki bu durum, kişiden kişiye, cinsiyete, yaş, kilo, vücut yağ oranı, hemoglobin oranı, sıvı alım durumu vb. mutlaka farklılık gösterecektir. Ancak yine de kan değerleri orta seviye bir insan olarak beni üşütmeden geceyi geçirmemi sağladığı için memnun kaldım.

Puhu içliklerle ilgili olarak resmi siteleri olan www.puhugear.com adresini inceleyebilir ya da www.kutupayisi.com sitesi üzerinden satın alabilirsiniz.  

Keyifli kamplar dilerim.

Erdi YILMAZ

 
Ürün İnceleme
İnceleme Tarihi
İncelenen Ürün
Puhu - Termal İçlik
Ürün Puanı
5
erdiyilmaz

Academic, mountaineer, traveler Akademisyen, dağcı, gezgin

Yorumları göster

  • Merhabalar üzerinizdeki içlik modelinin kış şartlarına uygun olduğunu düşünmüyorum.
    O içlikle öyle karlı bir alanda muhtemelen zature olursunuz. Üstelik polipropilen bu kadar yüksek oranda kullanılmışsa pekte sağlıklı değildir.
    Bu tip kış şartlarında polyesteri daha fazla olan ürünler tercih edilir. eğer çok hareketliyseniz polyesteri daha az ama mutlaka lifi kaliteli kumaşlardan kullanmanız gerekmektedir.
    Polipropilen denilen madde bir insan vucudunda %20den az olması gereklidir. ayrıca her tekstilciden kanserojen olmadığına dair belge alınmalı diye düşünüyorum, malum türkiyede böyle şeyler pek kontrol edilmiyor.
    Ayrıca yanıcı özelliği vardır ve sonradan boyandığı için deriniz boyayı koklayacaktır. Daha kaliteli ve bilinen markalara bakabilirsiniz.

    • Merhaba Serhan, görüşlerini ilettiğin için teşekkür ederim. Yaklaşık bir yıldır Türkiye'nin 3500 - 4000 metre yükseklikteki bir çok dağında kış faaliyetlerimi bu içlikle geçirdim, -35 derecelere varan soğukta uyudum, Doğrusunu söylemek gerekirse sıcak tutma bağlamında bir sıkıntısını görmedim. Ama kanserojen olma durumlarını bilemiyorum ben de bu konuyu araştırmak lazım tabi ki. Teşekkürler.

  • Merhabalar. Kış ayının yaklaştığı bu dönemde içlik arayışları içerisinde inceleme yazıları okuyorum. poliamid ve polipropilen içerikli ürünler ile ilgili bahsettiğiniz puhu haricinde YDS nin içlikleri ile ilgili ne düşünüyorsunuz ? Alt ve üst içliğinde %30 Merinos Yünü - %70 Poliprobilen kulanılıyor.

  • Selamünaleyküm. Bime puhu marka termal kıyafet geldi dün. Ben bisiklet sürerken çabuk terliyorum. Terleyince de haliyle rüzgar vuruyor ve üşüyorum . Sizce bu termal üşüme ve terleme işimi görür mü?

    • Merhabalar, termal içlik terlemenizi önleyemez ama terinizi hızlı şekilde dışarı tahliye edebilmenizi sağlar. Sentetik bazlı olduğu için de su tutmaz zaten, bundan dolayı da teriniz uzun süre cildinizde kalmamış olur. İşinizi göreceğini düşünüyorum.

Son konular

Erdi Yılmaz Kişisel Fotoğraf Sergisi

Erdi YILMAZ'ın Tarihin Doğayla Buluştuğu: UŞAK temalı kişisel fotoğraf sergisi, 6 - 17 Mayıs 2024…

2 hafta önce

Outin Portatif Espresso Kahve Makinesi (Ürün İnceleme)

Outin Portable Electric Espresso Coffee Maker, Outin portatif şarjlı kahve makinesi 7500mah bataryası sayesinde tek…

1 yıl önce

Dersler

Öğr. Gör. Dr. Erdi Okan Yılmaz tarafından verilen dersler ve ders içerikleri için bu bölümü…

2 yıl önce

Camping & Mountains NFTs

Dağcılık, kamp ve gece manzaralarından oluşan NFT koleksiyonuma ulaşmak için https://opensea.io/collection/camping-mountains adresini ziyaret edebilirsiniz.

2 yıl önce

Foto-Kamp Etkinlikleri

Yüksek irtifa sıradışı fotoğraf çekimleri, gece fotoğrafçılığı eğitimleri, dağcılık ve kamp etkinliklerine katılım ve bilgi…

3 yıl önce

Kış Kampı Nasıl Yapılır?

Sıcak günlerin sona ermesiyle birlikte soğuk günlerin gelişi, benim gibi çoğu kişide mutluluk etkisi yarattığını…

4 yıl önce