Erdi Yılmaz

THE EXPERIENCED ACADEMICMOUNTAINEERPHOTOGRAPHER

Kış Kampı için Kamp Yeri Önerileri

Kamp yapmayı genelde yazın ve güzel havalarda severiz. Ancak bu keyfi sadece sıcak mevsimlerde değil; en soğuk, en karlı, en zorlu günlerde de yapmak isterseniz tam size göre bir rehber hazırladım. Merak etmeyin bu yazıda sizlere herkesin gittiği yerlerden bahsetmeyeceğim. Daha zorlu ama daha keyifli güzergahlardan bahsedeceğim. Kış kampçılığının yaz kampçılığından farkı; daha fazla ekipman gerektiriyor olmasıdır. Yaz kamplarında neredeyse hiç kullanılmayan kazmalar, kürekler, kaz tüyü montlar, uyku tulumları, eldivenler, bereler vb. ekipmanlar kış kamplarının olmazsa olmazları arasındadır. Kış kampı için en önemli nokta şüphesiz kamp yeri seçimidir. Yanlış zamanda yanlış kamp yeri seçimi, hele bir de fırtına ve tipiye yakalanırsanız sizleri zor durumlara sokabilir. Eğer amacınız keyif ise; kış kampına gitmeden önce meteorolojik verileri mutlaka inceleyip, en az 5 günlük hava raporunu almanızı, rüzgarsız, sakin günleri tercih etmenizi öneririm. Bol kar var ise, çadırınızın etrafına kar duvarı örmeyi ya da çukur kazarak çadırı içine kurmayı ihmal etmeyin. Bu sizi rüzgardan koruyacak çadırınızın daha sıcak kalmasını sağlayacaktır. Kış kampına götürmeniz gereken ekipmanlar için hazırladığım listeyi şu linkten inceleyebilirsiniz.

1) Erciyes Dağı | Kayseri

Erciyes Dağı | Kayseri

Kayseri il sınırları içinde kalan Erciyes Dağı 3917 metrelik yüksekliğiyle kışın kamp yapmak için ideal dağlarımızdan biridir. Dağcılar arasında Çobanini olarak adlandırılan kamp alanı, yaz-kış tüm kamp severlerin ilgisini çekmektedir. Bu bölge ayrıca zirve tırmanışı için gelen dağcıların da kamp alanıdır. Yaklaşık 3.000 metre rakımda yer alan bu bölgeye ulaşım için Erciyes Kayak Merkezi’nden kamp yükünüzle yaklaşık 4-5 saatlik yürüyüş yapmalısınız. Zamanınız değerli ise telesiyej ile (Zümrüt) son noktasında inip dağa doğru güney yönünde 1 saatlik yürüyüşle kamp alanına ulaşabilirsiniz.

2) Ilgaz Dağı | Kastamonu

Ilgaz Dağı | Kastamonu

Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu il sınırları içerisinde yer alır. Batı Karadeniz bölgesinin en yüksek dağıdır. Büyük Hacet zirvesi 2587 metre yüksekliği ile en yüksek doruk noktasıdır. Kış kampı için Türkiye genelinden bir çok kayakçı, dağcı, tur kayakçısı ve kampçıyı kendine çekmektedir. Kış dönemlerinde yaklaşık 6 ay karın eksik olmadığı bu bölgeye ulaşım için Kastamonu otobüslerine binip, Ilgaz Dağı Karayolları Tesislerinde inmelisiniz. Tesisin hemen bitişiğindeki stabilize yoldan 2 km sonra Hacet kamp alanına ulaşabilirsiniz.

3) Aladağlar | Niğde

Aladağlar | Niğde

Aladağlar Milli Parkı bölgesi 50’den fazla zirvesiyle şüphesiz Türkiye’nin dağcılık cenneti olarak anabiliriz. Aladağları’ın en yüksek noktası 3767 metre ile Kızılkaya zirvesidir. Ardından Büyük Demirkazık zirvesi gelir. Bu bölgede 50’den fazla 3.500 metre üzerinde zirve vardır. Bölgeye ulaşım için öncelikle Niğde’ye ardından Çamardı ilçe minibüslerine binerek Demirkazık ya da Çukurbağ köyünde inebilirsiniz. Buradan itibaren ister yaya ister traktör kiralayarak kamp bölgelerine ulaşabilirsiniz. Sarımemedin Yurdu kamp alanı amatör ve pofesyonel her türlü dağcı ve kampçıya hitap etmektedir.

4) Kapadokya | Nevşehir

Kapadokya | Nevşehir

Kış kampı konusunda adı neredeyse hiç anılmayan fakat kış kampı yapmak için çok ideal olan yerlerden biri şüphesiz Kapadokya’dır. Nevşehir il sınırları içerisinde kalan bu bölge özellikle turistlerin yoğun uğrak yeri olmasına rağmen kış kampları için de çok idealdir. Ancak çoğu bölgeye giriş ücretli olduğu için uygun yer bulma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Red Valley’i tercih etmenizi öneririm. Kamp alanına ulaşım için Nevşehir il merkezinden Göreme’ye geçebilirsiniz. Peribacalarının arasında rüya gibi bir kış gecesi geçirebilirsiniz. Gün doğumunda balonları izlemeyi unutmayın.

5) Davraz Dağı | Isparta

Davraz Dağı | Isparta

Isparta il sınırları içerisinde yer alan Davraz Dağı 2637 metre yüksekliğiyle kış kampı yapmak için en ideal dağlarımızdan biridir. Davraz Dağı’na halk arasında “Davras” denilmektedir. Isparta’dan yaklaşık 25 dakikalık bir araç yolculuğunun ardından Davraz Kayak Merkezine ulaşabilir, buradan itibaren ister yaya ister telesiyej ile önce Sümbül Tepe’ye oradan da yaya olarak Kır Yayla olarak adlandırılan 1944 metre yükseklikteki düzlüğe kampınızı kurabilirsiniz. Bölge askeri amaçla da kullanıldığı için kamp konusunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden izin almayı unutmayın.

6) Bozdağ | İzmir

Bozdağ | İzmir

Bozdağ, İzmir’in Ödemiş ilçesinin Bozdağ köyündedir. Kayak merkezi olan bu bölgeye İzmir’den Turgutlu yönüne doğru yaklaşık 110 km’lik araç yolculuğu ile ulaşılabilir. Torbalı, Ödemiş, Birgi güzergahı da bir diğer ulaşım alternatifidir. Antik dönemlerdeki adı Tmolos olan bu dağ, kış kampı için ideal bölgelerden biridir. Ege Bölgesinin en yüksek üçüncü noktası olan Bozdağ’ın en yüksek noktası 2159 metredir. Ani çıkabilen fırtına ve tipiye karşı dikkatli olunması ve muhtemel kaybolmaların yaşanabileceğini unutmamanızı öneririm.  

7) Murat Dağı | Kütahya

Murat Dağı | Kütahya

Murat Dağı, Kütahya’nın Gediz ilçesinde yer almaktadır. Termal hamamları, kayak merkezi ve piknik alanlarıyla kış kampı için hayli uygun bir alandır. Yaklaşık 2000 metre rakımıyla Sarıçiçek Yaylası kış kampı için en ideal yerlerden biridir. Murat Dağı’nın en yüksek noktası 2312 metredir. Ocak – Mayıs aylarında oldukça karlı olan bu bölgede hem kampınızı yapabilir hem de sıcak termal su kaplıcalarına girebilirsiniz. Kamp bölgesine ulaşım için Kütahya’nın Gediz ilçesinden Murat Dağı tabelalarını takip edebilir, yaklaşık 30 km sonra Murat Dağı’na ulaşabilirsiniz.

8) Kızlar Sivrisi | Antalya

Kızlar Sivrisi | Antalya

Kızlar Sivrisi, Antalya’nın Elmalı ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Batı Akdeniz’in en yüksek doruğu olan Kızlar Sivrisi 3070 metre yüksekliğindedir. Yılın yaklaşık 5 ayı karlarla kaplı olan bu bölge kış kampları için çok idealdir. Akdeniz Bölgesi’nde yer almasına rağmen karasal iklimin hakim olduğu bu alana ulaşım için öncelikle Elmalı’ya ardından Büyüksöğle köyüne gelinir. Söğle köyünden güney istikametindeki stabilize yoldan kamp alanına ulaşabilirsiniz. Kamp yerinde dağ evi mevcuttur.

9) Kaz Dağları | Çanakkale – Balıkesir

Kazdağları | Çanakkale Balıkesir

Doğanın kalbinde kış kampı yapmak istiyorsanız efsanevi İda Dağı tam size göre. Kaz Dağları en yüksek noktası 1774 metre olmasına rağmen kışın çetin geçtiği dağlarımızdan biridir. Kış kampı yapmak için aracınızla ya da otobüsle Balıkesir Edremit‘e gelip buradan dağa yönelebilirsiniz. Kaz Dağı bölgesi milli park statüsünde olduğu için kamp konusunda yetkililer hayli sıkıntı çıkartacaklardır. Rehbersiz kamp kurmak yasak, ha bir de unutmadan rehberin ücretini de siz ödüyorsunuz, giriş ücreti kamp ücreti rehber ücreti derken sizi soyup soğana çevirebilirler o nedenle alternatif güzergahlardan bölgeye girmenizi öneririm.  

10) Uludağ | Bursa

Uludağ | Bursa

Kış denilince ilk akıllara gelen yerlerden birisi şüphesiz Uludağ’dır. 2543 metre yüksekliğindeki zirvesiyle kış kampı için en ideal bölgelerden biridir. Kayak pistleri etrafında korunaklı bölgeler kamp için idealdir. Ayrıca dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır, bu alanlar da kamp için uygun yerlerdir. Bursa şehir merkezinden ister teleferikle isterseniz araçla ulaşım mümkündür.

11) Saklıkent | Antalya

Saklıkent | Antalya

Saklıkent, Akdeniz Bölgesi’nde Antalya’nın batısındaki Beydağları üzerinde yer alan kayak merkezidir. Dünya üzerinde ekvatora en yakın kayak merkezi burasıdır! Antalya kent merkezine 50 km uzaklıktadır. Saklıkent yarı akdeniz yarı karasal iklimin etkisi altında olduğu için yılın 4 ayı kış kampı için idealdir. Bölgenin en yüksek noktası 2500 metre ile Bakırlı Tepe’dir. Bakırlı Tepe’de ayrıca Tubitak Ulusal Gözlemevi bulunur. Kamp alanına ulaşım için Antalya şehir merkezinden Saklıkent Kayak Merkezi tabelaları takip edilerek yaklaşık 1.5 saatte ulaşılabilir. Araç girişi ücretlidir.

12) Işık Dağı | Ankara

Işık Dağı | Ankara

Ankara’nın Kızılcahamam ilçe sınırları içerisinde kalan Işık Dağı özellikle başkente yakın olması nedeniyle pek çok kampçı tarafından tercih edilmektedir. Işık Dağı bölgesinin en yüksek noktası 2034 metredir ve üzerinde televizyon vericisi bulunur. Işık Dağı’na yakın mesafede ayrıca Karagöl bulunur, bu bölge de kamp için idealdir. Işık Dağı kamp alanına araçlarla ulaşım mümkündür, Ankara’dan Çankırı Çerkeş otobüslerine binerek, Işık Dağı sapağında inip, güney istikametine 1 saatlik yürüyüşle kamp alanına ulaşabilirsiniz.

13) Çamsu Yaylası | Uşak

Çamsu Yaylası | Uşak

Uşak il sınırları içinde kalan Çamsu Yaylası kışın kamp yapmak için Türkiye’nin en bakir bölgelerinden biri. Kamp yapmak için Banaz ilçe merkezinden kuzeye doğru biraz yol almanız yeterli. Afyon-İzmir karayolu üzerinde kalan bu bölge şüphesiz sessiz ve sakin bir kamp geçirmek isteyenlerin favorisi olacaktır. Yaklaşık 2000 metre yüksekliğiyle mayıs ayına kadar karlı olan bu bölgede bolca su kaynağı bulmanız mümkündür. Herkese keyifli kış kampları dilerim!

Erdi YILMAZ

Blog Yazısı
Kış Kampı İçin Kamp Yeri Önerileri
Yazı Başlığı
Kış Kampı İçin Kamp Yeri Önerileri
Açıklama
Kamp yapmayı genelde yazın ve güzel havalarda severiz. Ancak bu keyfi sadece sıcak mevsimlerde değil; en soğuk, en karlı, en zorlu günlerde de yapmak isterseniz tam size göre bir rehber hazırladım. Merak etmeyin bu yazıda sizlere herkesin gittiği yerlerden bahsetmeyeceğim. Daha zorlu ama daha keyifli güzergahlardan bahsedeceğim.
Yazar
Yayınlayan
Erdi Yılmaz
Yayın Logosu
Bu içeriği paylaş!

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En eski
En yeni Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapmak için tıklayınx