Öncelikle Türkiye’de şimdiye kadar çok farklı bölgelerinde bir çok yayla, dağ ve yeşil ortam görmeme rağmen Rize ve yaylaları kadar yeşil hiçbir yer görmediğimi ifade etmek isterim. Rize civarları tamamen yeşile bürünmüş durumda, buralarda yaklaşık 100 civarı yayla var, ancak bunların çoğunun yolu yok ya da offroad araçlarla ve yaya olarak çıkılabilecek durumda. Tabi en bilindik yer klasik Ayder Yaylası. Ayder Yaylasında çadır kampı için çok yer var, Ayder’in ana göbeği dışında her yerde çadır kurmak serbest. Ayder Yaylasına ulaşım için Rize > Çayeli > Pazar > Çamlıhemşin güzergahını kullanabilirsiniz. Buralardan ayrıca direkt Ayder’e giden otobüsler de mevcut. Ayder Yaylası Milli Park statüsünde olduğu için ~9-10tl giriş ücreti alıyorlar. Yol komple asfalt. Ayder’e giderken yol boyu Fırtına Deresi’nin kenarında gideceğiniz için aşağı yukarı yol boyu sürekli şelaleler görecek, sürekli olarak manzaralar yakalayacaksınız. Ayder tabi turizm mekanı olmuş durumda, o nedenle bize (dağcılara) buralar uygun değil, daha yukarılara Kaçkar Dağları’na çıkmamız lazım! Öncelikle tabi rota başlangıcına nasıl ulaşacağınızı aktarmak istiyorum.
Kaçkar Dağlarına Doğru
Ayder’e geldiğiniz ana yoldan ileri yukarı doğru devam edince asfalt yol artık bitiyor ve stabilize bir yol başlıyor, Fırtına Deresi boyunca yukarı stabilize bol rampalı yoldan Yukarı Kavrun’a tırmanabilirsiniz. Ben bu yolu kamp yükümle yürüdüm ancak oldukça uzun bir yol (15km) olduğunu belirtmem gerekiyor. Karsız günlerde Ayder’den Yukarı Kavrun’a minibüslerle ulaşma imkanınız var (2 saate bir kalkıyor 10TL). Kamp yüküyle Ayder’den Kavrun’a yaya çıkmayı düşünürseniz performansınızı mutlaka göz önünde bulundurun. Yukarı çıktıkça Ayder’in o kalabalığından ve curcunasından uzaklaşıyorsunuz.
Bu yoldan yukarı devam edince 5km sonra Galer Düzü, 7.km Aşağı Kavrun ve 12.kmde Yukarı Kavrun’a ulaşılıyor (2200mt rakım). Yukarı çıktıkça Kaçkar dağlarının eteklerine ulaşıyor, orman yüksekliğinin üzerine çıktığınız için sadece çayırlarla başbaşa kalıyorsunuz. Yukarı Kavrun, Kaçkar Dağları tırmanışlarının başlangıç noktası olarak kabul ediliyor. 1-2 tane küçük çaplı dağ evi tesisleri var (Şahin Cafe Dağ Evi) Buralarda bol bol çadır kampı yapanları görmeniz olası. Yukarı Kavrun kamp yerinde tuvalet, lavabo da mevcut.
Yukarı Kavrun’dan sonra Kaçkar Dağı kamp yeri için asıl rota başlıyor. Kaçkar Dağı zirve için en çok tercih edilen kamp yeri Mezovit olarak adlandırılan kamp yeri. Bu bölgeye Yukarı Kavrun’dan Öküz Yatağı mevkinden ulaşılabiliyor. Yukarı Kavrun’un içinden akan Kavran Deresi boyunca güney yönde ilerlemek gerekiyor. Bu noktada arkanıza Ayder Yaylasını aldığınızda Yukarı Kavrun’un solundan giderseniz buzul göllerine, direkt karşıya giderseniz Öküz Yatağı, Mezovit bölgelerine ulaşabiliyorsunuz.
Aşağıdaki haritada dağ istikametinden yürüyüşün başladığı patika, patikada ilerlerken 2.6km sonra belirgin bir sola dönüş, Kavran Deresinin sol koluna bağlanış ve Öküz Yatağı mevkine giriş yapıyorsunuz. Bu noktada bildiğimiz bir demir parmaklıklı bir kapıdan geçiş yapacaksınız, tekrar dere boyu belirgin patikadan ilerlenerek sağınızda Öküz Yatağı Gölü’nü geçip 1.8km sonra Mezovit kamp alanına gelebilirsiniz. Yani Yukarı Kavrun’dan Mezovit kamp yerine toplam yürüyüş mesafesi yaklaşık olarak ~4.4km’dir.
Öküz Yatağı mevkinin ismi gerçekten bu bölgede öküzlerin, boğaların bulunmasından kaynaklanıyor. Yaz aylarında dişilerinden ayrılan öküzler bu bölgeye kapatılıyorlar. Tamamı irili ufaklı boğa ve öküzlerden oluşan bu topluluk kampçılar için doğrudan risk oluşturmasa da, sürekli boynuz boynuza birbirleriyle kavga eder hallerini görmeniz olası. Çadırıma saldırı olmadı, ancak iri cüsseleriyle ve sinirli hareketleriyle oldukça insanı tedirgin ettiklerini söylemem gerekiyor 🙂 Mezovit kamp alanından Kaçkar Dağı ve Büyük Buzul aşağıdaki fotoğraftaki gibi görünüyor. Buzullardan eriyen tam manasıyla buz gibi sular kamp alanının tam ortasından geçiyor. Buradan Büyük Buzulun altına kadar yürüyüşler gerçekleştirilebilir. Aşağıdaki fotoğraftaki yerin sol tarafındaki patikadan Meterez ve Büyük Deniz Gölü’ne yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz. Zirve tırmanışı için Büyük Buzulun solunda kalan kulvardan tırmanışa başlayabilirsiniz.
Görmeden Dönmeyin: Kaçkar Buzul Gölleri
Yukarı Kavrun’dan buzul göllerine yürüyüş yaparak ulaşabilirsiniz. Kavrun’a kampı atıp, teknik tırmanış gerekmeden normal sırt çantanızı ve foto makinesini yanınıza alıp günübirlik yürüyüşler gerçekleştirebilirsiniz. Kavrun’dan patikaları takip ederek (Y. Çeymakçur güzergahı), 3km’lik tırmanışla Karadeniz Gölü, Büyükdeniz Gölü ve Küçükdeniz Gölü’ne ulaşabilirsiniz. Geldiğiniz yolun solundan vadiden tırmanacaksınız patika mevcut. Sis riski varsa yürüyüşe geçmeyin geri dönüş yolunu kaybedebilirsiniz. Aklınızda olsun yolu kaybederseniz dere boyunu takip edin 🙂 Şahin Cafe rehber sağlıyor. Buraları fotoğraflayıp tekrar Kavrun’a kampa dönebilirsiniz. Eminim şimdiye kadar göreceğiniz en mükemmel manzaralar olacaktır.
Kaçkar Kamp ve Trekking Etkinliği İçin Giyim Kuşam Nasıl Olmalı?
Doğu Karadeniz Bölgesi genellikle yüksek nemli ve Temmuz ortası ile Ağustos ortası haricinde hemen hemen tüm mevsimlerde yoğun yağış alan bir bölge. O nedenle kıyafet seçiminde su geçirmez, soluyabilir nitelikte t-shirt, ceket ve pantolon giymenizi öneririm. Yağmurluğunuz çantanızın bir köşesinde mutlaka bulunsun. Yayla güneşinin yakıcılığını da hesaba katarak güneş kremi ve şapkanızı da yanınıza almayı ihmal etmeyin. Ayakkabı konusunda yağmur yağmasa bile sürekli nemli ve çimli bölgelerde gezileceği için, bot öneririm. Trekking ayakkabıları bu bölgeler için çok uygun olacağı düşünülse de su geçirmez özelliği yok ise, yüksek nemden dolayı ıslandığında zor kuruyacağı da hesaba katılırsa, sizi zor durumda bırakabilir. Çünkü yağmur yağmasa bile, çimler sürekli ıslak oluyor ve gezinti esnasında ister istemez mutlaka ayakkabılarınız ıslanıyor. O nedenle boğazlı su geçirmez ama soluyabilir nitelikte bir bot giymenizi tavsiye ederim.
Herkese iyi kamplar dilerim.
Erdi YILMAZ


alpin, alpinist, alpinizm, aşağı kavrun, ayder, ayder yaylası, büyükdeniz, buzul, buzul gölleri, camping, climbing, dağcılık, doğa, fırtına deresi, galer düzü, gezi, kaçkar, kaçkar dağı, kaçkar dağları, kaçkarlar, kampçılık, kamplı karadeniz, kamplı karadeniz turu, karadeniz, karadeniz kamp, karadeniz turu, kavron, kavrun, meteres, meterez, mezovit, milli park, mountaineering, mountains, nature, ourcamplife, outdoor, rize, tırmanış, trekking, verçenik, yukarı kavron, yukarı kavrun, zirve
Bilgi için teşekkür, ediyorum.