Kayseri il sınırları içinde kalan Erciyes Dağı 3917 metrelik yüksekliğiyle kışın tırmanış ve kamp yapmak için ideal dağlarımızdan biridir. Dağcılar arasında Çobanini olarak adlandırılan kamp alanı, yaz-kış tüm kamp severlerin ilgisini çekmektedir. Çobanini bölgesi ayrıca zirve tırmanışı için gelen dağcıların da kamp alanıdır. Erciyes Dağı volkanik bir dağdır. Bilim insanları tarafından tarihte ortalama her 40bin yılda bir yeniden aktif konuma gelerek patladığı tespit edilmiştir. Eğer patlama dönemine gelmezseniz Türkiye’nin en iyi tırmanış ve kamp alanlarından biridir 🙂 Bu dağda tur kayağı, trekking, zirve tırmanışı, kamping, off-road, kuş gözlemi ve fotoğraf çekimi yapabilirsiniz. Yaklaşık 4 bin metreyi bulan heybetli yüksekliği oldukça güzel görüntüler sunmaktadır. Eylül – Ekim ayları itibariyle kar almaya başlayan zirve, Mayıs ayı sonuna kadar karlı kalmaktadır. Erciyes Dağı için “yaklaştıkça uzaklaşan dağ” da denilmektedir. Gerçekten de Erciyes Dağı uzaklardan çok daha heybetli görünürken, yayvan özellikteki taban alanı nedeniyle tırmandıkça aslında üst kısmının ne kadar küçük olduğunun farkına varılmaktadır. Aşağıdaki fotoğrafta Çobanini kamp yerinden Erciyes dağı zirve görülmektedir.
Erciyes Dağı Tırmanış Rotaları
Erciyes Dağının temel olarak 3-4 temel çıkış rotası vardır. Bu rotaların hemen hemen tamamı dağın kuzey yüzünden kayak pistinden başlayarak gerçekleştirilen tırmanış rotalarıdır. Dağın güney yüzünden ise Sütdonduran denilen rotadan tırmanış gerçekleştirilebilir. Sert bir kış günü ise ve çığ riski yok ise Şeytan veya Nesrin Topkapı rotaları tercih edilebilir. Şeytan rotası çok dik olması ve çığ kulvarı olması nedeniyle bu rotada dikkatli olunmalıdır. Şeytan rotasının ismi dağa avlanmak için gelen avcıların bu bölgede tüfeklerini ateşlediklerinde çıkan ses nedeniyle yukarıdan üstlerine taş düşmesi nedeniyle, şeytan bize taş atıyor demelerinden ileri geldiği söylenmektedir. Bir çok dağcı bu noktada çığ altında kalarak hayatını kaybetmiştir. Erciyes Dağına tırmanışta en çok tercih edilen ve güvenli olduğuna inanılan rotalardan biri Nesrin Topkapı rotasıdır. Rivayet o’dur ki, yıllar önce bir yılbaşında kış tırmanışı gerçekleştirecek dağcıların gece Nesrin Topkapı’nın TRT’deki dansını bekleyip, izledikten sonra zirve tırmanışına başladıkları için bu rotaya onun ismi verilmiştir. Karların erimeye başladığı dönemlerde tırmanış gerçekleştirecekseniz, çığ riski var ise, biraz daha uzun olan sırt rotasını deneyebilirsiniz. Sırt rotası tırmanışı diğer rotalara göre daha kolay olup, kazma – krampon dışında ilave herhangi bir tırmanış ekipmanına ihtiyaç duymayacağınız, güzel manzaralar sunan bir rotadır. Sırt rotası, Erciyes Kayak Merkezinden dağa baktığınızda sol tarafta kalan, dağın doğusundaki sırttan ilerleyen rotadır. Bu temel rotalar dışında Erciyes Dağının zirvesine ulaşan Şeytanın sağ tarafında kalan bölgelerden de tırmanış mümkündür. Yukarıdaki fotoğrafta ise dağcıların sırt rotasına girişleri görünmekte.
Erciyes Dağı Tırmanış Rotaları aşağıdaki resimde işaretlenmiştir.
Aşağıdaki fotoğrafta ise, dağcıların Çobanininden tırmanış kulvarı başlangıcına doğru ilerleyişleri görülmektedir. Şeytan rotasından zirveye uzanan tırmanış rotası ayak izleri ise dikkatli şekilde fotoğraf incelenirse görülebilir.
Erciyes Kamp Alanına Ulaşım
Erciyes Kayak Merkezine, Kayseri şehir merkezinden düzenli olarak belediye otobüsü seferleri düzenlenmektedir. Belediye otobüsü yerine Develi ilçesine giden minibüslerle de kayak merkezine ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla gidecekseniz, Erciyes Dağı, Kayseri’nin hemen hemen her tarafından rahatlıkla görülmekte ve Erciyes Kayak Merkezi yazan tabelaları takip ederek kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Çobanini kamp alanı, yaklaşık 3.000 metre rakımda yer alır. Bu kamp alanı Şeytan tırmanış rotasının başlangıç kısmında yer almaktadır. Bu bölgeye ulaşım için Erciyes Kayak Merkezi’nden kamp yükünüzle yaklaşık 4-5 saatlik yürüyüş yapmalısınız. Zamanınız değerli ise önce Gençlik Spor Tesislerinin hemen üstünde yer alan kapalı (buble) telesiyeje binerek ardından da ikinci telesiyej ile (Zümrüt) kayak merkezinin son noktasında inip, indiğiniz noktadan itibaren sağ tarafa doğru dere yatağını takip ederek yaklaşık 2 saatlik yürüyüşle kamp alanına ulaşabilirsiniz. Buble telesiyej Erciyes Kayak Merkezi işletmesi tarafından yaz kış çalıştırılmaktadır. Zümrüt Telesiyej ise sürekli aktif değildir. Eğer kapalı ise ekstra ücret ödeyerek sizin için açmalarını rica edip, buble’dan sonra Zümrüt Telesiyej ile yukarı çıkabilirsiniz.
Erciyes Tırmanış İzni
Erciyes Dağı jandarma kontrolünde olan bir dağdır. Normal şartlarda dağa tırmanış için herhangi bir izin gerekmemektedir. Ancak güvenliğiniz için Erciyes Kayak Merkezinde anayol üzerinde bulunan jandarma karakoluna giderek, dağ tırmanış defterini doldurmanız tavsiye olunur. Bu deftere, ad soyad, acil durumda ulaşılacak telefon numarası, kamp rotası, gidiş tarihi, dönüş tarihi ve dönüş saati yazılır. Eğer belirttiğiniz saatte dönmezseniz, jandarma arama birimi sizi aramak üzere yola çıkacaktır. Erciyes Dağı diğer bir çok dağımıza nazaran kaybolma riskinin daha az olduğu bir dağımızdır. Volkanik ve tek başına duran bir dağ olması nedeniyle kaybolma riskiniz azdır ancak yine de sis veya tipi nedeniyle kaybolma yaşamanız halinde, doğrudan doğruya irtifa kaybederek şehirle bağlantılı güvenli bölgelere inebilirsiniz.
Erciyes Zirve
Erciyes Dağı zirve noktasında birbirlerine benzer yükseklikte 2-3 zirve bulunmaktadır. Bayrakların ve zirve defterinin bulunduğu zirve noktası çok geniş bir alan olmayıp aynı anda en fazla 4-5 dağcının ayakta durabileceği bir genişliktedir. Yukarıdaki fotoğrafta zirve defterinin bulunduğu alan dağcıların arkasındaki bölümdedir.
Gerekli Temel Ekipman Listesi
Erciyes Dağına kış döneminde tırmanış yapacak dağcıların yürüyüş kazması, buz kramponu ve kask kullanmaları güvenlikleri için son derece önemlidir. Gerekli durumlarda özellikle zirve sırtına geçiş aşamasında emniyet ekipmanına ihtiyaç duyulabilir. Bunun için emniyet kemeri de ihtiyaç duyulabilecek diğer ekipmanlardan biridir. Erciyes Dağı kış tırmanışı için belirli bir eğitim ve deneyimi gerektiren dağlarımızdan biridir. Ekipmansız tırmanış rotasına girmemenizi öneririm. Kış kamp ekipmanları için şu yazımı okuyabilirsiniz. Aşağıdaki fotoğrafta Çobanini kamp alanından Erciyes Dağı tırmanış rotası ve zirve görülmektedir.
Erciyes Hava Durumu
Erciyes Dağı yüksek rakımı nedeniyle kış aylarında yapılarak etkinliklerde mutlaka hava durumu takip edilerek gidilmelidir. En sert kış günlerinde rüzgar ve tipi 100km/s üzerine çıkabilmekte ve hava sıcaklığı -30 derecelere kadar düşebilmektedir. O nedenle kış faaliyetinde hava durumunu mutlaka takipte olunuz. Rüzgarın 30km’s geçmediği günleri tercih etmenizi öneririm. Aşağıda Erciyes Dağının 1 haftalık hava sıcaklığı, rüzgar, yağış durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca Erciyes Kayak Merkezi işletmesi tarafından sunulan dağın canlı görüntülerinin yer aldığı canlı yayınları da izleyerek, dağdaki anlık hava durumu hakkında fikir edinebilirsiniz. Erciyes Dağı canlı yayınını izlemek için tıklayınız.
Herkese keyifli faaliyetler dilerim.
Erdi YILMAZ
climb erciyes, climbing routes, çobanini, çobanini kamp alanı, dağcılık, erciyes canlı, erciyes çobanini, erciyes dağı, erciyes dağı kamp, erciyes dağı ulaşım, erciyes dağına nasıl gidilir, erciyes hava durumu, erciyes için gerekli ekipmanlar, erciyes kamp, erciyes kamp izni, erciyes kamp rotası, erciyes kamp ulaşım, erciyes kayak, erciyes kayak merkezi, erciyes kayseri, erciyes tırmanış, erciyes tırmanış izni, erciyes tırmanış rotası, erciyese nasıl gidilir, kamp, kayseri, kayseri erciyes, mount erciyes, mount erciyes climbing, nesrin topkapı, şeytan rotası, zirve, zirve tırmanışı
Harika kardeşim , teşekkür ederiz