Erdi Yılmaz

THE EXPERIENCED ACADEMICMOUNTAINEERPHOTOGRAPHER

Çıldır Gölünde Kamp

Çıldır Gölü yaklaşık deniz tabanından 2000mt. yükseklikteki bir rakımda yer alan Türkiye’nin en yüksekteki en büyük tatlı su gölüdür. Doğu Anadolu Bölgesinin ise Van Gölünden sonra ikinci büyük gölüdür. En derin noktasının 42 metre olduğu bu göl, Kasım – Nisan dönemine kadar donar. Hava sıcaklığının en soğuk olduğu ve -40 °C derecelere dayandığı ağır kış günlerinde gölün üst katmanı donmakta ve çok farklı bir görünüme kavuşaktadır.  En soğuk olduğu dönemlerde bu buz kalınlığı yaklaşık 2-3 metre arası olabilmektedir. Buz kalınlığının 50cm ve üzerinde olması ve hava sıcaklığının eksi derecelerde olması halinde buz üzerinde güvenle üzerinde dolaşılabilecek, gezilebilecek, hatta arabanız ile üzerinde gezebileceğiniz hale gelmektedir.

Donmuş Göl Üzerinde Kamp

Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde ve dağında tırmanış ve kamp yapmış biri olarak öncelikle söylemem gerekir ki, donmuş bir göl üzerinde kamp kurmak kadar beni heyecanlandıran başka bir şey olmadı. Soğuk iklimleri ve ağır kış şartlarını sevmemin de etkisi ile yıllardır Çıldır Gölü üzerinde kamp yapma, o soğuk atmosferi soluma hayalim hep vardı. Nihayet bu kış bu hayalimi gerçekleştirme şansına eriştim.

Ekip arkadaşlarımla beraber Ardahan üzerinden araba ile Çıldır Gölüne ulaştık. Gölün etrafı yaklaşık 60km’lik bir asfalt yol ile çevrili. Gölün istediğiniz yerine kamp kurma şansınız var. Bir iki yerden göle su bağlantısı olan yerler, hava ne kadar soğuk olursa olsun akışkan su olduğu için donmuyor. O nedenle göle bağlanan su kaynaklarından uzak bir yeri kamp yeri olarak tercih etmek mantıklı. Eğer yazın kamp yeri arıyorsanız istediğiniz yeri tercih etmek sizin özgürlüğünüze kalmış. Göl etrafında kamp alışverişi yapabileceğiniz bir yer yok, o nedenle şehirden mutlaka tedarik edip gidin. Kış kampında yanınızda olması gereken ekipman listesi için şu konuyu okuyabilirsiniz.

Çıldır Gölü Kış Kampı Gecesi

Kamp gecesi hava sıcaklık beklentimiz -11C civarıydı. Ancak göl etrafı açık bir alan olduğu için çok fazla rüzgar alıyor, hafif tipiyle beraber -14C’ye kadar hava sıcaklığı düştü. Ancak yine de Çıldır Gölü için havanın iyi olduğunu söyleyebilirim. Çünkü ağır kış günlerinde hava sıcaklığı -30 derece civarlarına kadar düşüyormuş. 2018 kışı küresel ısınmanın etkileri midir bilinmez oldukça ılıman bir kış geçirdik. Çıldır Gölünün etrafındaki köylerde yaşayanlarla yaptığımız görüşmede bu kışın oldukça sıcak geçtiğini buz üzerinde dikkatli olmamız gerektiğini, buzun kırılgan olabileceğini belirttiler.

Çıldır Gölü etrafındaki 4-5 işletme akşam saat 18:00 – 19:00 civarı kapatıyorlar. Buralar da kapandıktan sonra göl tamamen sessizlik ve ıssızlığa bürünüyor. Gün boyu otobüsler dolusu gelen insanlar bir anda kayboluyor ve biz kampseverler için keyifli sessiz saatler başlıyor. Bu saatten sonra yapılacak en güzel şey dondurucu soğukta sıcak sohbetlere başlamak…

Hayatta bir kere yapılması gereken bazı şeyler vardır, donmuş bir göl üzerinde kamp da onlardan biri. Vaktiniz olursa ister trenle ister uçakla isterseniz kendi aracınızla ister otostop çekerek bu güzel bölgeyi kışın en soğuk zamanı mutlaka ziyaret edin. Göl üzerinde balık tutan balıkçıları izleyin, kızaklı atlara binin (ben tavsiye etmiyorum), yürüyüş yapın, kamp kurun, fotoğraf çekin ve her şeyden uzakta sakin bir gece geçirin.

Erdi YILMAZ

Blog Yazısı
Çıldır Gölünde Kamp
Yazı Başlığı
Çıldır Gölünde Kamp
Açıklama
Kış aylarında yapılacak en güzel aktivitelerden biri şüphesiz kamp kurmak. Peki kamp kurduğunuz yer 42 metre derinliğe sahip donmuş bir gölün üzerinde olsa nasıl hissederdiniz? İşte size Çıldır Gölünde geçirdiğim bir gecenin detaylı bir hikayesi.
Yazar
Yayınlayan
Erdi Yılmaz
Yayın Logosu
Bu içeriği paylaş!

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En eski
En yeni Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Yorum yapmak için tıklayınx